להליך התכנון בישראל יש סדר ברור מאוד המתכנן שבחרתם יבצע עבורכם את השלבים הבאים על פי סדר לא ניתן לבצע את השלב הבא לפני שמשלימים את השלב בו אתם נמצאים. למתכנן תהיה הגישה למערכות המקוונות השונות ובאמצאתן הוא יגיש את כלל הבקשות ויהיה בקשר עם הגורמים בעירייה.
לכן קודם כל ממנים את המתכנן שלכם שהוא יהיה עורך הבקשה להיתר הוא יכול להיות אדריכל רשוי בלבד אם מדובר במבנה מורכב אם מדובר במבנה פשוט הוא יכול להיות גם אדריכל רשום, מהנדס, הנדסאי בניין או הנדסאי אדריכלות כמו שכבר רשמתי במאמר אחר כבר בשלב ההיקשרות הראשוני מומלץ ונדרש לראות העתק של התעודה של המתכנן שלכם.
השלב הראשון – בקשת מידע
בשביל לקבל את המידע על המבנה שלנו צריך להחליט מה אנחנו רוצים לבדוק לדוגמא בית פרטי עם שתי קומות בגודל 240 מ”ר וקומת מרתף בגודל המקסימאלי שניתן לבצע ומגישים גם תוכנית מדידה עדכנית חשוב להדגיש למודד שהמדידה צרירה להיות מתאימה לבקשת מידע.
ועכשיו פותחים בקשת מידע שהיא בעצם המסמך הכולל קודם כל הוראות והנחיות תכנון וגם מידע מפורט ומעמיק ספציפית לחלקה עצמה הוא כולל גם התייחסות לתשתיות קיימות ותכניות סטטוריות היסטוריות הקובעות את האפשרויות שלנו לתכנון. לאחר מכן נדע את אחוזי הבניה והאפשרויות השונות לפיתוח. ניתן כבר מראש לדעת את המידע הזה אבל תיק המידע ייתן לכך גושפנקה מול העירייה עצמה.
הגשת הבקשה לתיק המידע תכלול את מהות הבניה יחד עם תצלומים של המגרש יחד עם הפרטים שלו ויעבור בדיקה ראשונית של חמישה ימי עבודה.
את תיק המידע אנחנו אמורים לקבל לאחר שלושים ימי עבודה והוא יהיה בתוקף לשנתיים מיום קבלתו.
השלב השני – תכנון
לאחר קבלת הבקשה למידע נבדוק את התנאים שקבלנו ואם יש חריגות ממה שחשבנו שאנחנו יכולים לעשות ויחד עם כלל הדרישות והמידע נשב לתכנן את המבנה שלכם. זה השלב העיקרי שבו נבין את צרכי התכנון ביחס למגרש ונגיע לתכנון האופטימלי.
תוצרי התכנון הנדרשים לשלב הגשה לועדה
תוכניות מדידה עדכנית ותקינה לרישוי (כבר בקשתם אותה בבקשה לתיק בניה.
מסמך אדריכלות שלם הכולל תכניות מדידה תכנית פיתוח תכניות מבנה חתכים וחזיתות.
אישורים מגורמי המקצוע בהתאם למגרש שלכם בשלב זה נדרשים לאישור לא לתכנון מפורט לדוגמא אישור פתיחת בקשה בפיקוד העורף (מיגון) את התכנון נגיש לאחר הועדה.
שלב שלישי הגשה לועדה
לאחר סיום התכנון וכאשר יש את כלל המסמכים הנדרשים לוועדה האדריכל שלכם מגיש בקשה להיתר בניה מהועדה המקומית לתכנון ובניה הוא עושה זאת דרך המערכת המקוונות.
הבקשה תיבדק על ידי גורמי הרישוי בעירייה ותשובץ לוועדה.
בשביל להבין את התשובה לשאלה הכי חשובה תוך כמה זמן אפשר להתחיל לבנות צריך להבין את השלבים לרישוי:
- תנאי סף בתוך עשרה ימי עבודה בודקים את המסמך שהגיש האדריכל ומוודאים שהוא עומד בדרישות לפתיחת בקשה להיתר בניה
בודקים האם הבקשה מאושרת תכנונית ואפשר יהיה לקבל החלטת ועדה
אז כמה זמן עד שנקבל החלטת ועדה?
אם נגיש בקשה ללא הקלות (כלומר על פי התכנון המותר במקום אז נקבל החלטת ועדה עד ארבעים וחמישה ימי עבודה מיום קליטת הבקשה.
אם נבקש בקשה עם הקלות לדוגמא תוספת שטחים במרתפים שינוי גובה עליון אז זה יקח עד תשעים וחמישה ימים.
שלב רביעי מה קורה לאחר הועדה?
מקבלים החלטה חיובית לבניה ההחלטה תקפה למשך שנתיים ולפעמים נקבל אישור המותנה בשינויים בתכנון לרוב במבנים קטנים השינויים לא קריטיים אבל יכולות להיות הפתעות. זה השלב שבוא נגיש תכנון סופי של כלל אנשי המקצוע.
הגשה להיתר מיגון בפיקוד העורף – סט תוכניות נוסף מבוסס על ההיתר האדריכלי
אישור של יועץ הנגישות
הגשה לרשות הכבאות לטובת אישור בטיחות – תוכניות נוסף מבוסס על ההיתר האדריכלי
יתכן ונתבקש לשלב יועצים נוספים בצוות כמו יועץ תנועה, יועץ קרקע, ויועץ בניה ירוקה.
חשוב – בשלב זה כבר אפשר להתחיל לעבור להכנת סט תוכניות למכרז וביצוע ולערוך את מכרז הקבלנים זאת אם אנחנו בלחץ זמן ורוצים להתחיל את הבניה בזמן קבלת ההיתר.
*יש הרבה פרויקטים שיוצאים לשלב המכרז עוד לפני שלב זה לאחר גיבוש התכנון והגשה לוועדה.
שלב חמישי – קבלת היתר הבניה יוצאים לביצוע
מגישים את כלל דרישות התכנון לאחר ועדה ומקבלים אישור להיתר ודרישת תשלום אגרות
משלמים את האגרות ובתוך חמישה ימים עבודה מקבלים אישור להיתר ובהמשך גם את ההיתר עצמו חתום ע”י העירייה. ההיתר יהיה בתקוף לשלוש שנים
לאחר קבל ההיתר צריך לבקש אישור עבודה מהועדה המקומית הכולל תכנית התארגנות מינוי קבלן מינוי מפקח בניה (המפקח הוא לא המתכנן) ואחראי ביקורת בזמן הבניה.
ויוצאים לדרך!